maanantai 7. tammikuuta 2013

Sillä välin toisella puolen taloa...

Remontin edetessä talosta on tullut varasto:


Ensin olohuoneen keskellä seisoi pino huokolevyä.

Sitten oviaukon valtasivat upouudet lattialankut, jotka totuttautuvat uuteen ilmastoon.


Suurempi makuuhuone on täynnä pellavavillapaaleja. 
(Pellavavilla on I-H-A-N-A-A. Se hengittää, pitää muotonsa ja ennen kaikkea tuoksuu hyvälle. Tosi remontoija toki valitsee tuotteensa tuoksun perusteella.)


Samat paalit jatkuvat yläkerran aulassa.


Kun taas pienemmässä makuuhuoneessa oven pönkkäävät auki olohuoneen vanhat laudat, jotka odottavat keittiöremonttia.



Tämän lisäksi keittiö on täynnä erilaista remontointiin liittyvää sälää, autokatos pursuaa vanhoja villoja ja levyjä. Kaikenlainen irtaimisto tekee edelleen liikkumisesta haastavaa. Pitäisikö huolestua, kun eteisen vanhat koristenarsissit alkavat näyttää suorastaan sympaattisilta...



Sähkötöiden ensimmäinen osa

Välillä vanhan talon remontoimisessa vaikeinta (ja myös hitainta) on valintojen teko. Jokainen tehty päätös tuo mukanaan joukon lisäehtoja ja yllätyksiä, joiden kanssa sitten on vaan elettävä ja lohduttauduttava sillä, että sitä ainoaa "oikeaa" ratkaisua ei ole olemassa.


Sähkötöihin liittyvän pitkän ja hartaan päättelyketjun kaikki eri vaiheet eivät enää ole muistissa, mutta todennäköisesti ketjun laittoi liikkeelle ajatus siitä, että seiniä ei haluttu laajamittaisesti koolata. Huokolevyt tulevat osin kiinni hirteen, tai lähinnä niihin kahteen, jotka ovat muita ulompina. Sähköjohtojen suojaputket upotetaan siten pääasiallisesti 22mm huokolevyihin sekä listojen alle ja oven karmeihin. Yllä näkyvä alkuperäinen katkaisija olisi ollut kiva, mutta kun niitä katkaisijoita piti saada olohuoneeseen kaksi...



... niin valinta osui lopulta tähän pimeiden iltojen sulostuttajaan. Naps naps.



Pistorasioiden ympärille vielä tällaiset keraamiset kehykset.


Tämä tarkoitti, että paljaaksi jäävän hirsiseinän pistorasia tehdään uppoasennuksena. Muovinen suojarasia jää osittain riveyksen alle, mutta tarvitsee ulkonäkösyistä siivun mäntyviilua tai jotain muuta innovatiivista ympärilleen.


Oikeastaan tämä päivitys kertoo pienen budjetin remontoimisesta ja amatööri-nyhertämisestä, hitaasta edistymisestä, mutta välillä myös käsillä tekemisen ilosta. (Tätä tunnetaan joissain tapauksessa vasta jälkikäteen, työn ollessa valmis.) Jos materiaaleista ei halua tinkiä, niin helpoin tapa säästää on ruveta tee-se-itse-mieheksi/naiseksi. Seurauksena sähkötöiden suunnittelua, oikeankokoisten reikien nykertämistä oikeisiin kohtiin hirsiin, levyihin ja listoihin sekä suojaputkien asentamista lattian ja listojen alle. Työmaan koneellistaminen on pysähtynyt akkuporakoneeseen ja tasohöylään ja höyläkin on itseasiassa lainattu. Aina emme koe olevamme oman osaamisalueemme ytimessä, mutta eteenpäin sanoi mummo hangessa. Ammattilainen tulee sitten ottamaan hyvät naurut ja tekemään viralliset sähköliitokset.

Lyhyt oppimäärä homeesta ja lasivillasta

Kausaliteetteja on toki hankala todistaa, mutta...



Muutaman lattialankun lisäksi ainoat homepilkut olohuoneen puolella löytyivät eteiseen johtavasta tukitusta oviaukosta. Välikkö oli täytetty ehdalla lasivillalla. Juuri sillä keltaisella, joka kutisee paljaalla iholla niin vietävästi. Takana olevat sanomalehdet kertovat omaa tarinaansa välikön kosteusolosuhteista.


Sama homekuviointi jatkui välikön ovessa. Lämpimän olohuoneen ja kylmän kuistin väliin on ilmeisesti syntynyt kastepiste, jota lasivilla ei ole kyennyt tasapainottamaan.



Ovea emme tarvitse, mutta halusimme kuitenkin säilyttää tämän kulkuoption. Ovi sai Virkon-pesun, kolo täytteeksi pellavavillaa ja koko komeus peitettiin huokolevyllä. Kosteuden tiivistymisestä johtuva ongelma toivottavasti poistuu siinä vaiheessa, kun vuonna miekka ja keppi (lue: eläkkeellä) siirrymme kuistin eristysremontin pariin.